Freelancer’io pareigos, apie kurias niekas nekalba

Laisvai samdomas darbuotojas arba vadinamasis „freelanceris“ ir pastovią darbo vieto turintis darbuotojas gyvena visiškai skirtingus gyvenimus. Jei esate  „freelanceris“, vadinasi, pats sau vadovaujate, rūpinatės, kad jums užtektų pajamų, stengiatės plėsti savo klientų ratą. Atkreipkite dėmesį į vertingus patarimus, padėsiančius jums tobulėti.

Ne kiekybė, o kokybė

Atminkite – visada, visais atvejais jums labiausiai turi rūpėti kokybė. Kartais manoma, kad norint uždirbti daugiau pinigų, būtina prisiimti kuo daugiau užsakymų ir dirbti daug, tačiau tai toli gražu ne visada tiesa. Toks kelias jums netiks, jei siekiate tik aukščiausios kokybės ir norite įgyti klientų pasitikėjimą. Vargu, ar klientai norės dar kartą jus samdyti, jei užsakymus atliksite netinkamai, nekokybiškai , o jūsų ankstesniais darbais patenkinti vis sugrįžtantys klientai užtikrins jums nuolatines pajamas. Klientui atvirai išdėstykite savo sugebėjimus, vykdydami užsakymą stenkitės iš visų jėgų – klientas tai tikrai įvertins.

Sutartys

Žodis „sutartis“ gal ir šiek tiek baugina, tačiau iš tiesų sutarties pasirašymas pravers ir jums, ir klientui. Užtenka ir paprastos sutarties, į kurią įtrauksite trumpą sutartų dalykų sąrašą. Dėl ko reikėtų sutarti? Mokėjimo terminų, jūsų garantijos, kad visi jūsų darbai yra originalūs, konfidencialumo ir kt. Sutartis – paprastas oficialus dokumentas, patvirtinantis abiejų sutartį pasirašiusių pusių įsipareigojimus ir užkertantis kelią bet kokiai apgaulės galimybei.

Darbo aplinka

Darbas iš namų – skamba viliojančiai, tiesa? Vis dėlto, daugelis žmonių dirbdami savo miegamajame padaro mažiau, nei padarytų neutralioje aplinkoje. Namuose jus vis kas nors blaško, tad tikrai nesijaučiate kaip „darbe“.

Nesijaudinkite – neliepsime jums išsinuomoti biuro patalpų ir eiti dirbti ten, kad būtumėte produktyvesni. Paprasčiausiai apsirenkite, susiruoškite ir eikite į vietinę kavinę. Nustebsite, kaip kitokia aplinka paveiks jūsų mąstymą ir nuotaiką.

Jei galite, pertvarkykite ir vieną iš namų kambarių į darbo kambarį. Tai turėtų būti tik darbo kambarys – t.y., įžengę pro tokio kambario duris jūs privalote dirbti ir galvoti tik apie darbą.

Finansinė pusė

Siekdami būti geru „freelanceriu“, privalote sekti savo pajamas ir galimas išlaidas. Iš pajamų, kurias gausite už būsimus klientų užsakymus, atimkite galimas išlaidas – pamatysite, kiek uždirbate per mėnesį (ar kiek turėtumėte uždirbti).

Nepastovūs užsakymai ir pajamos – viena iš dažnesnių „freelancerių“ problemų. Vis dėlto, kartais viskas gali apsiversti ir aukštyn kojom: jei jums sekasi gauti daug užsakymų, uždirbsite daugiau, nei uždirbtume įprastame darbe.

Raskite laiko mankštai

Įrodyta – reguliari mankšta gerina smegenų veiklą, skatina mūsų kūrybingumą: pasistenkite paprakaituoti bent 15 min. per dieną. Be abejo, neprivalote kilnoti sunkiausių svarmenų ar bėgti maratono – užtenka kasdien atlikti nesudėtingus mankštos pratimus ar trumpai pabėgioti.

Svarbiausia – „kasdien“. Jei įprasite nuolat mankštintis, greit pajusite, kad treniruotę praleidus aptingstate, tad stenksitės kasdienės mankštos nepraleisti.

O įkainiai?

Daugelis „freelancerių“ dažnai suka galvą: taikyti įprastinį nustatytą konkretaus projekto įkainį ar imti valandinį įkainį? Mūsų manymu, verčiau taikyti valandinį įkainį – juk galite nežinoti, kiek užtruksite, kol užbaigsite projektą. Nusprendę iš klientų imti valandinį įkainį, nepamirškite sekti, kiek valandų praleidote prie projekto – naudokitės specialiomis laiko sekimo programomis ir t.t.

Jei negalėsite įvykdyti – nežadėkite

Derėdamiesi dėl projekto užbaigimo ir pridavimo datos nepamirškite – visada geriau klientą nustebinti maloniai, nei pateikti jam nemalonią staigmeną. Nemažai naujų „freelancerių“ pasižada darbą atlikti per greitai, nes nori nustebinti klientus – realybė rodo, kad tai netinkama praktika. Visuomet pasilikite sau šiek tiek laiko ir klientui atliktą užsakymą priduokite kaip įmanydami greičiau. Būtent taip elgiasi profesionalai ir būtent taip galite užsitarnauti klientų pasitikėjimo.

Avansas

Daugelis „freelancerių“ vis dar vengia prašyti avanso, tačiau norėdami išvengti sukčių, esate tiesiog priversti  prašyti avanso. Tad kad ir kokį, net ir patį mažiausią užsakymą jums pateikia klientas, visuomet prašykite 50 % avanso. Informuokite klientą, kad jei jūsų darbas jam netiks, mielai jam grąžinsite visą sutartą atlygį, tačiau būtinai prašykite 50 % avanso.

Apibendrinkime

Šiais laikais vis daugiau žmonių renkasi laisvai samdomą darbą ir sugeba iš to pragyventi. Atkreipkite dėmesį į jų patarimus. Numatykite protingus užsakymų užbaigimo ir pridavimo terminus, visada stenkitės užsakymą atlikti kaip įmanydami geriau. Raskite laiko mankštai, nepamirškite nuolat stebėti savo finansinę situaciją ir visuomet pasirašykite sutartį. Laikykitės disciplinos, nuoseklumo ir tapkite sėkmingu „freelanceriu“!

Parengta pagal: https://www.freelancer.com/community/articles/what-it-takes-to-become-a-better-freelancer

 

Pasidalink

Susisiekite su mumis!