2018 metų apžvalga: Sėkmingo augimo paslaptis – nesiliaujantis tobulėjimas

Augimas, tobulėjimas ir plėtra – tuo 2018-aisiais gyveno CodeAcademy ir CodeAcademy Kids. Praėjusiais metais žinių akademijoje siekė įspūdingas kiekis norinčiųjų programuoti savo ateitį: su programavimu pažindinosi ir pradedančiųjų kursus baigė 431 studentas, siekdami su programavimu sieti savo profesinę ateitį, pažengusiųjų programavimo studijas baigė 195 studentai, o prie kompiuterio praleidžiamą laiką nutarę paversti prasmingą veikla, CodeAcademy Kids pasirinko daugiau nei 900 mokinių. Akademijos specialistai praėjusiais metais ištroškusiems žinių laiko išties negailėjo: CodeAcademy išdėstyta 11520 valandų, o CodeAcademy Kids dėstytojai su jaunaisiais programuotojais dirbo 5000 valandų.

 

Kelias į programavimą driekiasi per bendravimą ir švietimą

Darbu klasėse CodeAcademy veikla ir tikslai neapsiriboja: visų pirma, siekiame kuo daugiau žmonių supažindinti su programavimu ir juo sudominti, parodyti, kad programavimas gali būti visiems prieinamas užsiėmimas, atveriantis neribotų galimybių. Tokiu būdu buriame esamų ir būsimų programuotojų bendruomenę. Todėl esame aktyvūs internete ir socialiniuose tinkluose – 2018-aisiais internete pasiekėme 836 tūkstančius žmonių, o norėdami pasišnekėti su susidomėjusiais programavimu gyvai, surengėme aštuonis renginius, kuriuose pristatėme naujas programas, projektus, ateities planus, kalbėjome apie programuotojų karjeros perspektyvas, kvietėme pasiklausyti įmonių atstovų ir kitų savo srities ekspertų įžvalgų bei pasakojome studentų sėkmės istorijas.

Skleisdami žinią apie informacinių technologijų ypatumus, programavimo galimybes ir šviesdami, neužmirštame vaikų ir paauglių: iš viso surengėme 17 švietimo renginių mokyklose, kiekvienoje mokykloje juose dalyvavo po maždaug tūkstantį moksleivių. Tad iš viso CodeAcademy Kids dėka IT pasaulis praėjusiais metais tapo suprantamesnis ir artimesnis 17000 vaikų ir paauglių.

Be to, surengtos dvi CodeAcademy Kids vasaros stovyklos, kuriose dalyvavo daugiau nei 200 vaikų. 7–11 metų amžiaus vaikams skirtoje „Silicon Valley Adventure“ stovykloje mažieji smalsuoliai išlaisvino savo vaizduotę ir drauge su kūrybinių bei technologijos industrijų profesionalais mokėsi pasakojimo (storytelling‘o) ir jo panaudojimo realiame pasaulyje paslapčių, kūrė savo herojus ir mokydamiesi dirbti komandoje įveikė iššūkius. O 12–18 metų moksleiviai stovykloje „Silicon Valley“ pasinėrė į verslo simuliaciją, paremtą Silicio slėnio idėja. Stovyklos metu ne tik aptarti svarbūs verslo įgyvendinimo aspektai, atsižvelgiant į tokias aktualijas kaip blockchain technologija ir kriptovaliutos, bet ir jos dalyviai patys vystė bei pristatė realias verslo idėjas. Abi stovyklos susilaukė puikaus vertinimo – jas gyrė moksleiviai, jų tėvai bei Lietuvos startuolių bendruomenė, todėl „Silicon Valley“ ir „Silicon Valley Adventure“ moksleivių lauks ir 2019-aisiais.

 

Programavimo mokymai arčiau jūsų!

Puikiai suprantame, kad mokymosi patrauklumui svarbūs ne tik tokie esminiai dalykai kaip dėstymo kokybė ir pasirengimas darbo rinkai, bet ir įvairios detalės, tarkime, patogi užsiėmimų vieta, galiausiai – svarbu, kad norimi kursai ar būrelis vyktų tavo mieste. Tad 2018-aisiais CodeAcademy pasižymėjo mokymų vietų plėtra: dabar programavimo žinių galima semtis trijuose Lietuvos miestuose (Vilniuje – „Vilnius Tech Park“, Saulėtekio slėnio mokslo ir technologijų parke ir Socialinių mokslų kolegijoje, Kaune – „Happspace Fontanas“, Klaipėdoje – „Qtime IT Hub“). Be to, praėjusiais metais CodeAcademy jau žengė ir už Lietuvos ribų – ėmė siūlyti aukščiausios kokybės mokymus Latvijos gyventojams ir įkūrė padalinį Rygoje.

Mokymosi vietų plėtra vyko ir CodeAcademy Kids – išsiplėsta iki 20 vietų, tad programavimo būrelį galima rasti arčiau namų. Dabar moksleiviams skirta programavimo akademija veikia trijuose didžiuosiuose Lietuvos miestuose ir taip pat kviečia prasmingai išnaudoti prie kompiuterio praleidžiamą laiką ir Rygoje gyvenančius moksleivius.

 

Naujos programos ruošia rinkoje graibstomus specialistus

Pažangiai ir sėkmingai programavimo akademijai svarbu nuolat atsižvelgti į rinkos tendencijas bei naujoves ir savo studentams pasiūlyti mokytis pačių aktualiausių dalykų. CodeAcademy to neužmiršo ir 2018-aisiais – akademija plėtėsi ne tik į plotį, bet ir į gylį: akademijos profesionalai praėjusiais metais intensyviai kūrė inovatyvias programas ir pasiūlė keturis naujus kursus. Itin plačiai verslo sektoriuje naudojamos „Microsoft“ sukurtos #C .NET programavimo kalbos kursai paruošia būsimą specialistą darbui tiek didelėse įmonėse, tiek startuoliuose. Didžiule duomenų svarba greičiausiai jau nebeabejoja niekas, tad pradėjome Big Data kursus, padedančius suprasti „Big data“ rinkimą, apdorojimą, panaudojimą ir analizių pritaikymą. „Didžiųjų duomenų“ išmanymas žada perspektyvų gausią karjerą: „Big Data“ ir jų analizei naudojamus įrankius išmanantys specialistai bus itin geidžiami.

Dirbtinis intelektas (Artficial Intelligence, AI) pastaruoju metu sutinkamas beveik visur. Reaguodami į šią tendenciją, pasiūlėme dvejus su tuo susijusius kursus. Python: Intro į dirbtinį intelektą kursas – tai įžanga į dirbtinio intelekto studijas, kuriose ši kalba yra labai plačiai naudojama ir reikalinga: tai viena iš pagrindinių kalbų, naudojamų dirbtiniam intelektui kurti. Python kursai atveria labai plačias galimybes dirbi daugelyje skirtingų sričių ir kompanijų: galima rinktis daiktų interneto (Internet of Things), „Big Data“, mašininio mokymosi (Machine Learning), kompiuterinės grafikos, testavimo ar interneto puslapių kūrimo sferas.

Na, o pabaigus šiuos kursus jau galima kibti į šiandien nepaprastai aktualias dirbtinio intelekto studijas. Pažengusiems programuotojams skirtuose ir anglų kalba dėstomuose kursuose mokomasi ateities technologijų: dirbtinio intelekto ir giliojo mokymosi (Deep Learning) aplikacijų panaudojimo verslo sprendimams.

 

 

Programų kūrimo srityje smarkiai pasistūmėjo ir CodeAcademy Kids: sukūrėme keturias naujas pagrindines programas, susidedančias iš dviejų lygių – pradedančiųjų ir pažengusiųjų, tad jaunieji programuotojai dabar gali džiaugtis plačiu programų ir veiklų pasirinkimu. Norintys patys susikurti savo mobiliąją aplikaciją moksleiviai nuo 12 metų gali rinktis mobiliųjų aplikacijų kūrimo programą. Jau septynerių sulaukę vaikai savo jėgas išmėginti gali kompiuterinių žaidimų kūrimo programoje. Jei būsimasis programuotojas nori nerti į interneto pasaulį ir kurti interneto svetaines, taip pat jau nuo septynerių galima rinktis interneto svetainių kūrimo programą. Na, o 12 metų sulaukę moksleiviai, pajutę, kad juose bunda technologijoms neabejingas jaunasis menininkas ar verslininkas, savo idėjas puikiausiai realizuos ir taip reikalingų žinių pasisems prekinio ženklo kūrimo kursuose: čia mokomasi web dizaino ir prekės ženklo kūrimo ypatumų.

 

 

Alternatyva universitetui – naujos kartos programavimo studijos

Praėjusiais metais tvirtai savo ateitį su programavimu siejantiems studentams pasiūlėme dar vieną naujovę – naujos kartos projektą Studijos 101. Tokiu būdu CodeAcademy pasiūlė rimtą alternatyvą universitetinėms studijoms, mat Studijos 101 yra intensyvios ir koncentruotos devynių mėnesių trukmės studijos, suteikiančios visas profesionaliam programuotojui reikalingas žinias. Šie mokymai apima itin platų spektrą: PHP, JAVA, web dizaino, Big Data, .NET, Front-end, Python ir kibernetinio saugumo kursus bei privalomą praktiką. Esminis tikslas, kurio siekiame šiuo projektu – kuo greičiau ir efektyviau suteikti visas profesionaliam programuotojui reikalingas žinias, kad jis kuo sparčiau ir sėkmingiau įsilietų į darbo rinką, tad taip prisidedame ne tik prie gražesnės mūsų studentų, bet ir visos šalies ateities.

 

Valstybių ir organizacijų ribas peržengiantis bendradarbiavimas

Aplink save burdami programuotojų bendruomenę, neužmirštame, kad vienas svarbiausių tokios bendruomenės bruožų – našus ir visoms pusėms naudingas bendradarbiavimas. Viena iš organizacijų, su kuria sėkmingai bendradarbiavome ir 2018-aisiais – Užimtumo tarnyba (buvusi Lietuvos darbo birža), finansavusi mokymus ir tokiu būdu padėjusi apmokyti 395 studentus.

2018-ieji CodeAcademy buvo derlingi ir projektų atžvilgiu. Pradėjome bendradarbiauti su įmone „Civitta“ – rengti Europos Sąjungos kuruojamą projektą „MakesMeDigital“ ir tapome mokslo tiekėju. Per du mėnesius parengėme 60 skaitmeninės rinkodaros specialistų: jie iš karto galėjo prisidėti prie savo įmonių technologinės plėtros ir tobulėjimo. Tuo pačiu metu drauge su Kartagenos politechnikos universiteto Ispanijoje programa buvo vykdytas ir kitas eksperimentinis projektas, tačiau Europos Komisija CodeAcademy projektą pripažino sėkmingesniu.

Dar vienas projektas, kuriame CodeAcademy taip pat teikia mokymus – Europos Sąjungą, Lietuvą ir Nigeriją sujungiantis „Africa Didital Leaders“. Projekto tikslas – rengti kvalifikacijos kėlimo mokymus Nigerijos informacinių technologijų specialistams ir suteikti jiems galimybę stažuotis bei dirbti Lietuvoje įsikūrusiose IT kompanijose. Tai bandomasis projektas ir pirmasis toks Europos Sąjungoje, organizuojantis intelektinius mainus tarp ES šalių IT sektoriaus ir Afrikos regiono specialistų.

 

Motyvuotais specialistais aprūpintos įmonės ir dar viena galimybė mokytis nemokamai

Vienas esminių studentų siekių ir CodeAcademy tikslų, žinoma, yra absolventų įsidarbinimas. Praėjusiais metais įgyvendinti šį tikslą mums pavyko įgyvendinti: įsidarbino apie 80 procentų į programuotojo karjerą orientuotas pažengusiųjų studijas baigusių absolventų, o daugiau nei 200 įmonių džiaugėsi suradusios perspektyvius ir motyvuotus CodeAcademy išugdytus specialistus.

Reikia pastebėti, kad didžiulis noras mokytis ne visuomet sutampa su finansinėmis galimybėmis. Puikiai tą suprantame, todėl praplėtėme finansinių sąlygų palengvinimo spektrą ir nutarusius keisti bei programuoti savo ateitį kvietėme siekti stipendijų. Tokios kompanijos kaip „Alna Software“, „Paysera“, „Metasite“, „Bazaarvoice“ ir „Vinted“ nutarė paskatinti labiausiai motyvuotus būsimuosius studentus: įsteigė stipendijas, kurių bendra vertė – 16000 eurų, ir suteikė jiems galimybę CodeAcademy mokytis nemokamai.

 

Švietimas – investicija į gražesnę ateitį

2018-aisiais CodeAcademy dar tvirčiau įrodė esanti aktyvi švietimo sistemos dalyvė, siekianti, kad pažintis su technologijomis būtų sklandi, įdomi ir, žinoma, prieinama tiek suaugusiems, tiek vaikams, kuriems šiandien technologijos ir IT tampa tiesiog privaloma kokybiško išsilavinimo dalimi. Kad finansinės galimybės netaptų kokybiško išsilavinimo kliūtimi, praėjusiais metais daugiau nei 100 mokinių CodeAcademy Kids mokėsi nemokamai.

Norime, kad vaikų kelionė į technologijų pasaulį būtų kuo smagesnė ir lengvesnė, tad ėmėme rūpintis tinkama mokymosi aplinka ir iš pagrindų atnaujinome bei modernizavome Vilniaus Antakalnio gimnazijos informatikos kabinetą.

2018-aisiais bendra suma, kurią CodeAcademy ir CodeAcademy Kids skyrė paramai ir socialinei atsakomybei, sudarė 70000 eurų: tikime, kad nuoseklus rūpestis švietimu yra puikiausia investicija į gražesnę ateitį.

Pasidalink

Susisiekite su mumis!